Sürdürülebilir kalkınma ayini: ŞİÖ, BRICS ve Rusya
"IMF'ye itaat eden bir merkez bankası ve Goldman Sachs destekli bir ekonomik blokun, Rusya'nın sonsuza dek ESG boyunduruğu altında kalmasını sağlayacağını kim tahmin edebilirdi?"
Sürdürülebilir kalkınma ayininin, 1991’den beri Rusya’da kilit pozisyonlarında bulunan, ülkenin yağmalanmasından sorumlu olan ve bu konuda kayda değer bir iş çıkaran lobicisi Anatoliy Çubays’ın aceleyle ama ihtiyatlı bir şekilde ayrılmasıyla sona erdiğini düşünenler olmuştu. Fakat savaşın başlamasıyla birlikte, küreselleşmenin sözüm ona alternatif organları olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve BRICS sayesinde küreselleşmeci temeller yeniden gündeme geldi.
Burada Boris Titov önemli bir aktör. Çubays’ın iki yıl önce ülkeyi terk edip İsrail’e yerleşmesinden sonra, görünürde hiçbir çıkar çatışması olmadan yerine, yani Rusya Devlet Başkanı Putin’in uluslararası sürdürülebilir kalkınma örgütleri nezdindeki özel temsilcisi olarak atandı.
Ukrayna’daki askeri müdahaleyle beraber Çubays’ın çalışmaları, paradigma değişimi riski nedeniyle sekteye uğramıştı. Ve iki yıl boyunca “sürdürülebilir kalkınma” lafını değil, “sanayi ve tarımı canlandırmayı” işittik.
Ardından, neoliberal eliti güya epeyce korkutan BRCIS ya da ŞİÖ gibi, güya küreselleşmeye alternatif kurumların sahneye çıktığını görüyoruz. Yakından bakılırsa tamamen aynı gündeme sahipler. Özellikle de şu meşhur “sürdürülebilir kalkınma” konusunda.
Rosnano vurgunu ve kaybolan milyarlar: Çubays neden Rusya'dan kaçtı?
"Çubays konusunda adaletin yerini bulacağını düşünmeyin. Hiçbir şey bir parmak şıklatmasıyla gerçekleşmez, bu parmak Putin'in parmağı olsa bile."
Titov, ŞİÖ’nün 2025 yılını sürdürülebilir kalkınma bayrağı altına yerleştirmeye karar verdiğini açıkladı. Bu neoliberal elitler açısından kaybedilen zemini geri kazanmaktan daha acil bir şey yok. Titov da eski numaralara geri döndü ve sıfır karbonun yerli üretimi desteklemenin en iyi yolu olduğunu iddia etti:
“Görevimizi, ŞİÖ bünyesinde karbon nötrlüğü, kurumsal sosyal sorumluluk ve yönetim standartları açısından yeni bir seviyeye ulaşmamızı sağlayacak ve sadece şirketleri değil, faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki toplumu da geliştirmeyi amaçlayan birleşik araçlar oluşturmak olarak görüyoruz. Diğer hususların yanı sıra, standartları birleştirecek ve sera gazı emisyon kotaları için birleşik bir sistem üzerinde çalışacağız. Sürdürülebilir kalkınma açısından ŞİÖ ülkelerinin tüm dünyaya örnek teşkil edebilecek kapasitede olduğuna inanıyorum.”
Rusya’nın hala küreselleşmenin pençesinde olduğunu tam olarak anlayamamış olanlar için Titov, bu noktayı gayet net bir şekilde izah ediyor:
“Yaptırımlar, tedarik zincirindeki aksamalar vb. mevcut sorunlar nedeniyle sürdürülebilir kalkınmanın dünya ekonomisi için önemi unutuluyor gibi görünüyordu. Gördüğümüz kadarıyla ŞİÖ böyle düşünmüyor. Katılımcı ülkeler, BM’nin sürdürülebilir kalkınmasını yaşamınız boyunca hayata geçirme yönündeki 17 hedefine ulaşmaya kararlıdır.”
Kıssadan hisse bu, “çok kutuplu dünyanın” esasında küreselleşmenin bölgeselleşmiş bir varyasyonu olduğunu gösteriyor. Nitekim ŞİÖ, 2001 yılında, küreselleşmenin zirve yaptığı bir dönemde, Çin, Rusya ve eski Sovyet coğrafyasına mensup dört Orta Asya ülkesi tarafından küresel kurallara tamamen uygun bölgesel bir yapı olarak kurumsallaştırılmıştı.
Daha sonra diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişlemişti. ŞİÖ ne Rusya’nın ne de eski Sovyet coğrafyasındaki ülkelerin uluslararası sahnede bir inisiyatifi kabul ettirmek için yeterli güce sahip olmadığı 1996 yılında kurulan Şanghay Grubu’nun devamı niteliğinde.
Şu an “çok kutuplu dünyanın” sesi, Doğu’da kralın gerçekte ne kadar çıplak olduğunu ortaya koyan temel soruları bastıracak kadar yüksek çıksa da hakikat kendini dayatmaya devam ediyor.
Rusya çok mu sürdürülebilir hale geliyor? Belki…
Riley Waggaman
13 Temmuz 2024
Rusya’nın sürdürülebilirlik durumu üzerine en son inceleme yapmamızın üzerinden altı aydan fazla zaman geçti.
Moskova’nın ESG [çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim, ç.n.] ile ilgili her şeye karşı doymak bilmez bir iştahı hâlâ var mı?
Kısa cevap: Evet.
Uzun cevap: Evet, ama okumaya devam edin.
Bloga yeni katılanlar, Rusya hükümetinin etkileyici sürdürülebilirlik seviyeleri hakkındaki önceki haberlerimizi incelemeye davetlidir:
— Evet, Rusya “sürdürülebilir kalkınma” devriminin bir parçası (12 Haziran 2022)
— Rusya’nın “sürdürülebilir kalkınma” kültü yozlaşmış ve ahlaksız (22 Temmuz 2022)
— Rusya’nın “sürdürülebilir kalkınma” ile olan romantizmi tuhaflaşıyor (18 Ekim 2022)
— Her şey oldukça sürdürülebilir bir hâl alıyor (24 Mart 2023)
— ESG gündemi Rusya genelinde ilerliyor (23 Mayıs 2023)
— Sürdürülebilir kalkınma: BRICS’in arzuladığı şey! (1 Eylül 2023)
— G20 vs BRICS: Hangisi daha sürdürülebilir? (15 Eylül 2023)
— Rusya’nın en dostane bankası, BRICS’e “iklim gündemini” uygulamada yardımcı olacak (11 Aralık 2023)
Lütfen kişisel koruyucu ekipmanlarınızı takın ve çift maskeli olduğunuzdan emin olun, zira kendinizi tehlikeli düzeyde geri zekâlı, BM onaylı laf salatasına maruz bırakmak üzeresiniz.
19 Ocak: ESG gündemi, Rusya’nın iş dünyasının “ayrılmaz bir parçası” haline geldi
ESG güncellememize ocak ayından bir Vedomosti makalesiyle başlayacağız. (Vedomosti, Rusya’nın en popüler ve köklü iş odaklı yayınlarından biri. Wall Street Journal’ın muadili denebilir). Bu makalede, Yale World mensubu Elvira Nabiullina’nın ESG gündemini cesurca desteklediğini ve ESG’nin iş dünyasının “ayrılmaz bir parçası” haline geldiğini öğreniyoruz:
“2023 yılında Rusya’nın ESG gündemi, jeopolitik risklerin baskısına rağmen önemini korudu. Sürdürülebilir kalkınma konusu, kamu ve ticari sektörlerin yanı sıra düzenleme ve altyapı oluşturma açısından da gelişmeye devam etti.
Geçen yıl, Rusya Merkez Bankası’nın ESG derecelendirmeleri konusundaki tavsiyelerinin yayımlanmasıyla başladı... Rusya Merkez Bankası, yeni piyasanın sadece bir düzenleyicisi değil, aynı zamanda ülkede sürdürülebilir gündemin bir tanıtıcısı rolünü üstleniyor. [...]
Geçtiğimiz yıl Rusya’da ESG derecelendirmeleri aktif bir şekilde gelişti. Şirketler, yatırımcılar ve toplum için önemli ve ilgili hale geldiler. [...]
Böylece 2023 yılında ESG gündemi, kademeli olarak Rusya’nın iş ortamının ayrılmaz bir parçası oldu. Elbette, çevresel, sosyal ve yönetişim girişimlerinin genişleme eğilimleri gelişmeye devam edecek, yeniliği teşvik edecek ve ülkenin sürdürülebilir kalkınması için elverişli koşullar yaratacaktır.”
23 Ocak: “Moskova, ESG gündemine aktif olarak katılıyor”
Birkaç gün sonra, Moskova belediyesinin internet sitesi, başkentteki işletmelerin “kuruluşların faaliyetlerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) uygunluğu statüsü—ESG statüsü” alabileceklerini duyurdu.
Bu yeni “ESG uyumlu” statüsü ve “kamu-özel ortaklıkları” sayesinde şehir, çok yüksek bir sürdürülebilirlik seviyesine ulaşacak:
“2015 yılında BM Genel Kurulu tarafından geliştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH), yoksulluk, eşitsizlik, iklim değişikliği, ekonomik büyüme ve çevre koruma gibi küresel sorunların ele alınmasını hedefliyor. 17 hedef ve 169 alt hedef bulunuyor ve bunlara karşılık gelen göstergeler tanımlanıyor.
Moskova Ekonomi Politikası ve Mülkiyet ve Arazi İlişkileri Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Efimov, ‘Moskova, ESG gündemine aktif olarak katılıyor. Kent, istihdam olanakları yaratmayı teşvik etme programı, yeşil koridor, kamu-özel ortaklıkları, özellikle dengeleme sözleşmeleri ve benzeri araçlar sayesinde altı SKH göstergesini tam olarak karşıladı. Belirli kuruluşlara ESG statüsü verilmesi, başkentin ekonomisine yatırım çekmek ve SKH göstergelerini karşılamak için başka bir araç haline gelecek. Avantajlar arasında sorumlu ve sürdürülebilir bir şirket imajı yaratmak, yeni tedarikçilere erişim ve lojistik zincirler oluşturmak, dış pazarlara daha kolay erişim ve küresel sürdürülebilir kalkınma trendini dikkate alarak bu pazarlarda ek tanıtım fırsatları sağlamak yer alıyor’ dedi.”
Vay canına.
31 Ocak: Rusya’da ESG tahvil furyası
Rusya’nın ESG tahvil piyasası yanıyor!
“Ulusal Analitik Kredi Derecelendirme Ajansı (ACRA) analistlerinin hesaplamalarına göre, 2023 yılında Rusya piyasasında ihraç edilen ESG tahvillerinin toplam hacmi 142,8 milyar ruble olarak gerçekleşti ve bu rakam 2022 yılına kıyasla yüzde 34,5 daha fazla. Çalışmanın yazarları, piyasanın ana payını yeşil tahvillerin oluşturduğunu ve buradaki en büyük ihraççıların hala devlet katılımlı şirketler olduğunu belirtiyor.”
15 Mart: BM, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için yaptırım altındaki Rus şirketleriyle ortaklığını sürdürüyor
Uluslararası yaptırımların, Rusya’daki şirketlerin sosyoekonomik terörün küresel gündemini uygulama kabiliyetini olumsuz etkilediğinden endişeleniyorsanız, telaşlanmanıza gerek yok.
Vedomosti ayrıntıları şöyle veriyor:
“Rusya’nın hâlâ BM ile ortaklığa ve sürdürülebilir kalkınma gündemi çerçevesinde uygulamaların ve teknolojilerin değişimine ihtiyacı var. Bu, Rusya BM Derneği’nin (UNA-RAS) ‘Rusya Oblastları ve İş Dünyası: Kriz Bağlamında 2030’a Kadar Sürdürülebilir Kalkınma Gündemini Güçlendirmek’ başlıklı oturumunda tartışıldı. Etkinlik, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) UNA-RAS himayesinde düzenlenen 2024 Sürdürülebilir Kalkınma Bölgesel Forumu çerçevesinde gerçekleştirildi. [...]
2023 yılında Dubai’deki (BAE) iklim zirvesinde Moskova, dünya kentlerinin iklim gündemiyle ilgili bir analitik rapor sundu. 2024 yılında, bu çalışmanın Rusya’nın ve BRICS’in en büyük kentlerine genişletilerek sürdürülmesi planlanıyor.
Rusya, uluslararası gündemin aktif bir katılımcısı olmuştur ve olmaya devam etmektedir, diye özetledi Ulusal Küresel İlkeler Sözleşmesi Derneği İcra Direktörü Natalia Dorpeko. [...]
BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, yaptırım altındaki şirketler de dahil olmak üzere istisnasız tüm Rus şirketlerinin katılımını sürdürdü, diye ekledi. Tüm şirketler mevcut statülerini korudu, bu da onlara uluslararası düzeyde etkileşimi sürdürme ve yeni ortaklıklar kurma imkânı sağlayacak.”
Bilgi sahibi olmayanlar için: BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, “dünya çapında işletmelerin ve firmaların sürdürülebilir ve sosyal açıdan sorumlu politikalar benimsemesi ve bunların uygulanmasını rapor etmesi için bağlayıcı olmayan bir Birleşmiş Milletler anlaşması”.
2 Nisan: “2024, Rusya’da ESG dönüşümü için yeni bir başlangıcı işaret ediyor”
Son iki yılda Avrupa’ya yapılan ihracattaki keskin düşüş, bazı Rus şirketlerini sınır ötesi karbon düzenlemeleri ve diğer sürdürülebilirlik gerekliliklerine uyumu azaltmaya yöneltmişti, fakat bu eğilim, Rusya Merkez Bankası ve BRICS’in asil çabaları sayesinde hızla tersine dönüyor.
“Şubat ayında, Rusya Merkez Bankası öncülüğünde BRICS ülkelerinin bankaların temsilcilerinin katıldığı bir toplantı gerçekleşti. ESG gündeminin retoriğini ülkemizde belirleyen, Rusya Merkez Bankası… Rusya Merkez Bankası’nın BRICS iklim gündemine dahil edilmesi, 2024’te [ESG] gündeminin temel olarak canlanmasının yalnızca sebeplerinden değil, aynı zamanda sonuçlarından biri. Kurum, uluslararası blokta ESG uygulamalarının birleştirilmesi konusunda yürütülen uygulamalı çalışmaların garantörü olarak görülmelidir.
İklim projeleri, imalat dışı sektörün gönüllü taahhütleri, şirketlerin ölçülebilir ESG statüleri—tüm bunlar uluslararası düzeye ulaşabilir.”
IMF’ye itaat eden bir merkez bankası ve Goldman Sachs destekli bir ekonomik blokun, Rusya’nın sonsuza dek ESG boyunduruğu altında kalmasını sağlayacağını kim tahmin edebilirdi?
10 Nisan: Artık Rus şirketleri için “ESG göstergelerini” takip etmek kolay
Interfax (Rusya’nın Reuters’ı gibi) nisan ayında, “[Interfax’ın] bilgi ve analiz sistemi SPARK kullanıcılarının, en büyük Rus şirketlerinin çevresel, sosyal risklerini ve kurumsal yönetişim kalitesini değerlendirmelerine olanak tanıyan temel ESG göstergelerinin artık kullanıcılara sunulduğunu” duyurdu.
Interfax Genel Müdür Yardımcısı ve SPARK projesi başkanı Roman Laba, Rusya’da “ESG göstergelerini” yakından takip etmenin neden gerekli olduğunu açıkladı:
“En büyük Rus bankaları ve şirketleri, tedarikçiler ve borçlular için halihazırda ESG akreditasyonu uyguluyor. Gelecekte, müşteriler ve kredi verenler bize, bu tür bir akreditasyonun zorunlu hale geleceğini söylüyor. Öte yandan, İktisadi Kalkınma Bakanlığı geçen yıl gönüllü olarak hazırlanan finansal olmayan raporlama konusunda tavsiyeler yayımladı ve dünyada sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi açıklanması için tam kapsamlı küresel standartlar hayata geçiriliyor. Bu durumda, Rusya’nın, çeşitli büyüklükteki şirketlerin ESG gündemine katılmalarını sağlayacak ve ortaklarının ihtiyaç duydukları tüm bilgilere ulaşmalarını sağlayacak uygun ve genel olarak tanınan platformlara ihtiyacı olacak; her zaman ilk sırada olmaya çalışan SPARK, iş dünyasının taleplerine yanıt verdi ve böyle bir platform oluşturdu.”
15 Nisan: BRICS ESG standartları “karbon piyasasına olan güveni artıracak”
BRICS, yalnızca ESG konusunda hevesli değil, aynı zamanda karbon kredisi dolandırıcılıklarına olan güveni de artırıyor.
Vedomosti’nin açıkladığı üzere:
“Dünyanın belirli bir bölgesinde ESG gündeminin ilerlemesini belirleyen eğilimler arasında, görüşülen uzmanlara göre en umut verici olanları, gönüllü karbon birimleri piyasasında iş birliği ve düzenlemelerin geliştirilmesi.
Devlet Başkanlığı Akademisi’ndeki Rusya-OECD Merkezi’nin tahminlerine göre, 2030 yılına kadar dünya genelinde talebin 15 katından fazla, 2050 yılına kadar ise 100 kat artması bekleniyor.
Devlet Başkanlığı Akademisi Rusya-OECD Merkezi’nde araştırma görevlisi olan İvan Yermohın, ‘BRICS ülkeleri arasındaki iş birliği, karbon kredisi piyasasına olan güveni artırabilir ve iklim projelerini uygulamak için sermaye çekme araçları oluşturabilir’ diyor.
Hem geleneksel BRICS üyeleri hem de yeni katılanlar ESG gündemine katılım gösteriyor. Çornovol, ‘Brezilya, Rusya, Çin ve Güney Afrika sürdürülebilir finans standartlarını geliştirdi. Mısır, sürdürülebilir egemen krediler için yönergeler kabul etti ve BAE sürdürülebilir finans yönergelerini kabul etti, bunlar sonunda ulusal standartlara dönüşmeli’ yorumunu yapıyor. Gorçakov’a göre, bu alandaki tanımlayıcı eğilim, tavsiye edilen finansal olmayan raporlamadan zorunlu raporlamaya kademeli geçiş ve uluslararası raporlama standartlarının yerel özelliklere uyarlanması [örneğin Çin, Rusya ve Hindistan’da] olacaktır.”
14 Mayıs: Rusya Merkez Bankası, öğrencileri ESG sevinciyle tanıştırıyor
Mayıs ayında Rusya Merkez Bankası, genç Rusları sürdürülebilirlik kültüne dahil etmeyi amaçlayan 3 haftalık bir çevrimiçi eğitim kursu düzenledi:
“Sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği finansmanı alanında bilgi düzeyini artırmak için Rusya Merkez Bankası, ‘ESG, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği’ [bundan sonra program olarak anılacaktır] adlı bir eğitim programı geliştirdi.
Program, konuya derinlemesine dalmaya ve yeni trendleri anlamaya hazır olan öğrenciler, lisansüstü öğrenciler ve üniversite hocaları için ilgi çekici olacak ve ayrıca Rusya Merkez Bankası’nın bu alandaki rolü hakkında bilgi edinmelerini sağlayacak. [...] Webinar konuşmacıları arasında Rusya Merkez Bankası, finans kurumları ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki önde gelen şirketlerden uzmanlar yer alacak. Eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler, bir katılım sertifikası alabilecekler.”
21 Mayıs: Yeni ESG raporlama standardı, “sosyal sermaye” ve BM SKH’lere katkıları dikkate alacak
Mayıs ayında Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı, şirketlerin “ESG göstergelerinin” BM’nin SKH’lerine ulaşılmasına nasıl yardımcı olduğunu dikkate alan sürdürülebilir kalkınma raporlaması için yeni bir standart sundu.
Yeni düzenlemeler, her şirketin “sosyal sermayesinin” nasıl hesaplanacağını da etkileyecek:
“İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın yeni belgesi, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) ve Rusya’nın ulusal hedeflerine ulaşmaya yönelik katkı açısından ESG göstergelerinin açıklanmasını öneriyor. En dikkat çekici hususlardan biri, ulusal hedeflerin uygulanmasına katkı göstergelerinin bazılarının, kuruluşun sosyal sermayesini hesaplamak için kullanılacak olması. Bu da devlet teşvik tedbirlerinin sağlanması konusunda kararlar alınmasına temel oluşturacak. Böylece, şu anda gönüllü olan bilgi açıklamasının yüksek kalitede yapılması için iyi bir maddi teşvik sağlanabilir.”
Yani… Rus şirketlerini, hayatı zorlaştıracak küresel bir ajandaya uymaya teşvik etmek [nihayetinde zorunlu kılmak?] için bir sosyal kredi sistemi oluşturuluyor, bu da hayatı sefil hale getirerek sıradan insanların ve uzaylı kertenkele efendilerinin uyum içinde bir arada yaşayacağı altın bir çağa öncülük edecek.
29 Mayıs: Sber, Rusya’nın çok sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine yardımcı oluyor
Vedomosti’nin mayıs sonundaki haberine göre, Rus şirketleri, ülkenin en büyük ve en dostane bankasının yardımı ve teşvikiyle ESG gündemine daha fazla önem veriyor:
“Ekonomik zorluklara rağmen, şirketlerin dörtte üçü sürdürülebilir kalkınma alanlarını geliştirmek için bütçelerini koruyor veya hatta artırıyor. B1 Grubu’nun [eski EY] çalışmasına göre, şirketlerin bu alandaki stratejisi veya hedefleri değişiyor. İşletmelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için ne yaptıkları, hükümetten hangi girişimleri bekledikleri ve yetkililerin iklim gündemini nasıl teşvik ettiği, Vedomosti gazetesi tarafından bu yıl 15 Mayıs’ta Moskova’da düzenlenen SKH’lerin sağlanmasında uzmanlar için 6. yıllık forumda katılımcılar tarafından tartışıldı. [...]
B1’e göre, sürdürülebilir kalkınmanın sosyal yönleri, iş dünyası için üst üste ikinci yıl öncelik oldu. Sber’in ESG’den Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Tatyana Zavyalova, ‘İnsan odaklılık, yeni stratejimizin merkezinde yer alıyor’ dedi. Banka, sürdürülebilir kalkınma gündemine sadece çalışanları değil, aynı zamanda müşterileri de dahil ediyor. Bunlar büyük, orta ve küçük işletmeler, aynı zamanda 108 milyondan fazla perakende müşterisi.”
Şerefe.
27 Haziran: Rusya’da Bir “ESG Rönesansı”
Haziran ayında, Rusya Devlet Başkanlığı Akademisi Milli Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi (RANEPA) bünyesindeki ESG İş Kulübü, “iklim gündemi” ve “yeşil tedarik zincirleri” gibi heyecan verici konuları tartışmak üzere Samara’da bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.
Etkinliğe, “Yeni Ufuklar veya Neden Rusya’da ESG’nin Rönesansından Bahsediyoruz?” başlığı verildi:
“ESG İş Kulübü toplantısı, Rusya Federasyonu’nda ESG uygulamalarının geliştirilmesine, yasal düzenlemenin temellerine ve 2030–2036 dönemi için sürdürülebilir kalkınma gündemi çerçevesinde büyük şirketler, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve bölge genelinde açılan iş fırsatlarına adandı.”
28 Haziran: Rusya’daki işletmeler, “ESG gündemini” teşvik etmek için ŞİÖ ile çalışmak istiyor
Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katırin, haziran sonunda yaptığı açıklamada, ülkenin iş dünyası liderlerinin “ESG gündemi” hedeflerini ilerletmek için Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile iş birliği yapmaya ilgi duyduğunu söyledi.
Katırin, aynı zamanda Rusya’nın ŞİÖ İş Konseyi Başkanlığını da yürütüyor ve ŞİÖ üyelerinin “yeşil teknolojiler” ve “uluslararası elektronik döküman yönetimi” geliştirmek için birlikte çalışacaklarına dair umudunu dile getirdi.
9 Temmuz: Sürdürülebilir kalkınma için “tek bir vektör”
Bunların tamamını taçlandıran Vedomosti’deki son makalede, Rus işletmelerin AB’nin ESG düzenlemelerine uymaya hevesli olduğu belirtiliyor. Evet, tam da silahları Ukrayna’ya döken aynı Avrupa Birliği. Neden olmasın?
İş dünyasının günlük hayatından alınma sıradan bir paragraf, tersyüz olmuş çöp dünyamızın özünü mükemmel bir şekilde yakalıyor:
“Avrupa’daki sürdürülebilir kalkınma alanındaki mevzuat, Rus işletmeler için büyük önem taşıyor, zira gereklilikler, AB pazarı ile çalışmaya devam eden şirketlere uygulanabilir. Yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın AB ile ticaret dönüşümü azalıyor, fakat 2023’te Rusya, AB’nin en büyük on ticaret ortağı arasındaydı. Ayrıca, Çin, Hindistan, Türkiye gibi Rusya’nın yeni ana ticaret ortaklarındaki sürdürülebilir kalkınma alanındaki yasal düzenleme aktif olarak değişiyor ve Avrupa düzenlemesinin temel ilkelerini ve yaklaşımlarını benimseyebilir. [...]
AB’nin karbon nötrlüğü hedefleri en iddialı olanlar, ancak Rusya ve ana ticaret ortaklarının da uzun vadede benzer hedefleri var, bu da sürdürülebilir kalkınma alanındaki düzenleyici çerçevenin gelişimi için tek bir vektöre katkıda bulunacak.”
Rusya, “sürdürülebilir kalkınma alanındaki düzenleyici çerçevenin gelişimi için tek bir vektörün” bir parçası; ne kadar güzel ve özlü bir ifade.
Valentin Katasonov ile mülakat: BRICS her an yıkılabilecek bir köprü
"Ve köprülerin nasıl yıkılacağını bilen Amerikalılar bunun epey farkında."