Mühimmatsız tank ve karşılıksız çek: Berlin, Ukrayna'ya neden silah gönderemiyor?
Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi, Rusya’nın Donbass cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımasından bu yana Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve trafik lambası koalisyonuyla kavgalı. Almanlar; Willy Brandt, Helmut Schmidt ve Egon Bahr’dan bu yana sürdürdüğü doğu politikasından dönüşün tarihteki ilk sinyallerini verse de silah teslimatlarındaki yavaşlık ve enerji ambargosundan kaçış, Kiev’in öfkelenmesine yetiyor.
Birkaç haftadır manşetlerde Almanya’nın Ukrayna’ya silah yardımı yapmayı arzu ettiği yönünde haberler var. Savunma Bakanı Christine Lambrecht, 2 hafta önce Ramstein üssünde ABD’li meslektaşı Lloyd Austin’le görüştükten sonra Ukrayna’ya Çita tankları [Flakpanzer Gepard] tedarik etme niyetleri olduğunu açıkladı.
Cephanesiz tank
Dakikada 1100 mermi ateşleme kabiliyetine sahip Çita tanklarıyla alakalı problem, Berlin’in bile elinde sadece 20 dakika yetecek kadar mühimmatın olması. Dolayısıyla bu boş bir vaatti.
Keza bu mesele Die Welt’in de radarına girdi. Gazetede “Federal hükümet, Çita tankları için mühimmat bulamıyor” başlıklı bir haber yayımlandı. Haberde tankın mühimmatının İsviçre’de üretildiği, ancak İsviçre’nin savaş bölgelerine silah göndermeme yönündeki politikası nedeniyle alınamadığı bilgisi anımsatılmış.
Takas
Berlin’in tebliğ ettiği bir diğer büyük haber de silah takasıydı. Buna göre Slovenya, Ukrayna ordusunun eğitim sürecine tabi olmadan kullanabileceği Sovyet tanklarını Kiev’e teslim edecek ve karşılığında Almanya’dan “modern” tanklar alacaktı.
Bu konuyla alakalı Der Spiegel’de beklenmedik düzeyde açık sözlü bir haber çıktı. “Savunma Bakanlığı’ndan gelen gizli belgeler: Slovenya ile tank takasının tıkandığı yer” başlıklı haberde, takas konusu hakkında şunlar söylenmiş:
“Ülke, Sovyet tasarımı eski T-72 ana muharebe tanklarını Ukrayna’ya teslim etme niyetinde ve kendi savunma kabiliyetini muhafaza etme ve aynı zamanda yerine, Almanya ile yeni işbirliği fırsatları yaratmak için Leopard 2 ana muharebe tanklarını, Puma muharebe araçlarını ve GTK Boxer tekerlekli zırhlı araçlarını vermek istiyor”.
Berlin’in Slovenya’ya sunmaya niyetlendiği bu silahları Slovenya’nın kendisi de istemiyor. Haberde şöyle devam edilmiş:
“[…] Bakanlıklar ayrıca, modern Puma muharebe aracının teslimatını kritik olarak değerlendiriyor. Şimdiye dek NATO standartlarına göre sadece 41 sistem ‘taktik olarak operasyonel’ ve kalan 309 tankın modernizasyonu 2027’ye kadar sürecek. Ayrıca tüm Pumalar henüz tedarik için hazır değil”.
Ayrıca şunlar var:
“[…] Öte yandan belgelere göre GTK Boxer tekerlekli zırhlı araçları, hâlâ üretilmekte olan güçlü, çok yönlü ve sağlam bir sistem. Bu nedenle aslında vergi alınması düşünülebilir”.
Özetlemek gerekirse; Almanya’nın Ukrayna’ya hibe edeceğini söylediği tankların mühimmatı yok. Ve Berlin, takas için sadece 41’i modernize edilmiş ve hiçbiri tedarike hazır olmayan 350 zırhlı aracı teklif ediyor.
Slovenya, Doğu Avrupa’nın yavru köle devletler kümesinde yer alan bir ülke. Berlin, bu kümeye isterse Boğaz Köprüsü’nü de satar, bu gerçek.
Almanya ve Fransa’nın savunma bütçeleri: Para nerede?
Kıyas edilecek olursa Berlin ve Paris’in savunma bütçelerinin oldukça birbirine yakın olduğu görülür. 2019’da Fransa’nın savunma bütçesi 57 milyar, Almanya’nın ise 45 milyar euro’ydu. Ancak Fransa’nın bütçesinin yüzde 10’u nükleer kuvvetlere gidiyor ve geriye 52 milyar kalıyor.
Fransa’nın o dönem yaklaşık 530 savaş uçağı vardı ama Almanya’nın 140 adedi Eurofighter olmak üzere yalnızca 225 uçağı vardı ve bunların sadece 45’i çalışır vaziyetteydi.
Yine aynı dönemde Fransa’nın 10 nükleer denizaltısı, bir uçak gemisi ve 55 savaş gemisi vardı. Fransa’nın kaç konvansiyonel denizaltısı olduğu ise meçhul, bu konuda herhangi bir veri yok. Almanya’nın ise 9 konvansiyonel denizaltısı ve 14 fırkateyn ve korveti mevcuttu, fakat nükleer denizaltıları veya uçak gemileri — şimdi bile — yok.
Dolayısıyla Alman Savunma Bakanlığı’na ayrılan kamu bütçesinin nereye gittiği büyük soru işareti. Bu basit kıyas bile ortada akıl almaz bir yolsuzluğun olduğunu görmeye yetiyor.