Kuzey Akım'dan gaz akışı neden kesildi?
Alman federal hükümeti, Kuzey Akım-1’den doğalgaz akışının sekteye uğramasının gerekçesini çok iyi biliyor. Aynı şekilde Kanada da öyle.
Ekonomi Bakanı ve Birlik 90/Yeşiller’in Eş Başkanı Robert Habeck ve Şansölye Olaf Scholz, Kuzey Akım-1’in toplam hacmin yüzde 40’ı kadar gaz taşıması nedeniyle, mevcut savaş ortamında Rusya’nın gazı silah olarak kullandığını tekrar ediyorlar.
Çocuk kitabı yazarı Habeck, durumu “ekonomik şantaj” olarak nitelendirecek kadar ileri de gitmiş.
Kuzey Akım-1 konusundaki sorun Rusya’yı bağlamıyor. Gazı boru hattından pompalayan gaz kompresörü türbinleri Siemens’e ait ve bakımından yine Siemens sorumlu.
Teknik gerekçelerden ötürü türbinlerin bakımı sadece Kanada’da yapılabiliyor. Ancak Kanada, Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatına yaptırım uyguladı ve revizyondan sonra türbini Gazprom’a iade etmeyi reddetti.
İkame olmaması nedeniyle Gazprom, Kuzey Akım üzerinden gaz akışını azaltmak zorunda kaldı. Bu hakikati ilk başlarda Der Spiegel de yazdı.
Geçen günlerde Berlin ile Ottawa arasındaki müzakereler neticeye ulaştı ve türbin iade edildi. O zamana dek Scholz, Habeck ve öbürleri, Rusya’nın siyasi gerekçelerle Kuzey Akım’dan gaz akışını azalttığı yalanını telkin etmeye ve medya da bunu özenle yaymaya devam etti.
Türbin iade edilene kadar Kanada, Berlin’den çok Kiev yönetimiyle irtibat kurdu. Kanada, başta ne Almanya’nın talebi ne de Ukrayna şikayetine dair yorum yaptı; zira mevzuata göre türbinin, açıklanan yaptırımlar ihlal edileceği için Rusya’ya teslim edilmeme opsiyonu mevcut ve geçerliydi.
Aslında durum çok basit bir şekilde özetlenebilir. AB, Kuzey Akım-2 projesini askıya aldı, Kanada yaptırımları Kuzey Akım-1 üzerinden gaz akışını yüzde 40’a düşürdü, Polonya Yamal boru hattından akışı durdurdu ve Ukrayna, kendi hatları üzerinden akışı azaltıyor.
Sonuç olarak, Avrupa gazdan mahrum kaldı; elektrik ve ısınma maliyetleri hızla yükseldi ve sorumlu hükümetler… Rusya’yı suçluyor. Bu mantık oldukça dikkat çekici.
Temmuz ayının başında elektrik ve ısınma maliyetlerinin 2023’te ayda 200 euro artacağı bildirilmişti. Ancak bu hikayenin sonu gibi görünmüyor, zira Vergi Mükellefleri Derneği Başkanı Rainer Holznagel, 13 Temmuz’da Die Welt gazetesine verdiği röportajda dört kişilik bir hane için enerji ödemelerinin 500 euroya çıkabileceği konusunda uyardı.
Aptallar Komisyonu
Kuzey Akım-1’den gaz akışındaki azalma, yaptırımların doğrudan bir sonucu. Kanada, Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara istinaden türbinlerden birini ilk başta iade etmeyi reddetti ve sonra Almanya’ya iade etmeyi kabul etti.
Yani AB Komisyonu ve dostları, eldeki boru hattı ya arızalanır, ya tamir edemeyecek duruma düşersek, yaptırımları ona göre dizayn edelim, dememiş.
Şu anda Kuzey Akım-1, yıllık rutin denetim için kapatıldı. Türbin Almanya’ya ulaştı ve boru hattının planlandığı tekrar açılması birkaç hafta alacak.
AB’nin ve Batı’nın yaptırımlarla birlikte kışkırttığı sorunların faturası kamuya kesiliyor. Ve Batı’nın hakikatte kime yaptırım uyguladığı epey gerçek bir soru. Batılı hükümetler isteseydi, gaz sorunları kolaylıkla çözülebilirdi.