Herson'daki tahliyeler ve sıkıyönetim ilanı: Rusya neden teyakkuza geçti?
Moskova, yakın zaman önce referandumla Rusya’ya bağlanma kararı alan Ukrayna’nın Herson oblastında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin geniş çaplı bir taarruz düzenleyeceği beklentisiyle tahliyelere başladı.
Rusların endişesi, Kiev yönetiminin kayda değer ilerlemeler elde etme riskinin çok daha ötesinde gibi görünüyor.
Ukrayna’daki Rus kuvvetlerinin komutanı Sergey Surovikin, önceki gün Rossiya 24 televizyonuna verdiği mülakatta şiddetli füze saldırılarından kaygılı olduklarını belirtti:
“Kiev rejiminin Herson bölgesinde yasaklı savaş yöntemlerini kullanabileceği, Kahovka hidroelektrik santralinin olduğu baraja büyük bir füze saldırısı ve kente hedef ayırt etmeksizin devasa füze ve topçu saldırısı hazırladığı bilgimiz mevcut. Bu eylemler, bu önemli sanayi merkezinin altyapısının tahrip olmasına ve ciddi sivil kayıplara yol açabilir.”
Kahovka hidroelektrik santralinin bulunduğu baraj, şimdiye dek Ukrayna ordusu tarafından defalarca kez vuruldu. Baraj, geçen haftalarda ağır hasar aldı ve yanından geçen yol trafiğe kapatıldı.
Saldırıların devam etmesi, baraj duvarının hasar alması ve hemen aşağısında bulunan yerleşim yerlerinin sular altında kalmasına neden olacak. Moskova’nın birincil kaygısı veya tahliyelerdeki asıl gerekçesinin bu tehlikeye karşı tedbir almak olduğu kesin.
Bununla beraber Rusya, potansiyel bir felakette oluşacak zararı en aza indirmek için rezervuardan mümkün olduğunca fazla su tahliye ediyor.
Kiev yönetiminin saldırıları, Dinyeper nehri üzerindeki tek geçiş güzergahları Antonov Köprüsü ve Kahovka Barajı’nı bloke etti ve nehir üzerindeki feribot gidiş gelişlerinde tıkanıklık yaşandı. Halihazırda tahliye edilen bölgeler, nehrin sağ yakasında.
Rusya, tahliye sürecini hızlandırmak için boşaltma kararı aldığı bölgelere girişleri yasakladı ve bu durum feribotlara zaman kazandırıyor.
Sıkıyönetim
19 Ekim’de Rusya Güvenlik Konseyi toplandı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Donetsk, Lugansk, Zaporijya ve Herson’da sıkıyönetim ilan edildiğini bildirdi.
Sıkıyönetim kapsamında dört bölgede sokağa çıkma yasağı, sansür, ikamet seçimi yasağı, bölgeden ayrılma yasağı, grev ve gösteri yasağı, mülk müsaderesi yasağı uygulanacak ve telefon görüşmeleri dinlenecek.
Ayrıca Kırım, Sivastopol, Krasnodar, Belgorod, Bryansk, Voronej, Kursk ve Rostov gibi sınır bölgelerinde de kısmi sıkıyönetim uygulanması kararı alındı.
Putin’in imzaladığı kararnameye göre yerel makamlar, tehdit durumuna bağlı olarak hangi tedbirlerin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda inisiyatif sahibi olacak.
Öte yandan şimdiye dek sadece Sivastopol kentinde giriş ve çıkış kontrollerinin getirildi. Bunun Sivastopol’un önemli bir askeri üs olmasıyla alakası olabilir.
Geçen günlerde Sivastopol’da Ukrayna’ya ait bi insansız hava aracının vurulması, Rusya’nın endişesinin yersiz olmadığına işaret. Ve kısmi sıkıyönetime tabi tutulan Belgorod, uzun zamandır Kiev yönetiminin düzenlediği saldırılarda sivil kayıplar veriyor.
Rusya neden teyakkuzda?
Ruslar, Ukrayna’nın ABD ve diğer NATO ülkelerinden aldığı uzun menzilli füzelerle sadece sınırdaki Rus topraklarını değil, Kırım’ı vurma tehlikesinden ötürü kaygılı görünüyor.
Sıkıyönetim ve artan teyakkuzun sahada ne gibi karşılıkları olacağı önümüzdeki haftalarda netleşecek.
Şimdilik Batı medyası, Rusya’nın Herson’u en azından Dinyeper’in güney kıyısına kadar tahliye etmeye hazırlandığını iddia ediyor. Kiev’in Harkov’daki kazanımları tekrar edip etmeyeceği ya da Rusya’nın saldırılarını durdurup karşı taarruza geçip geçmeyeceği henüz net değil, ancak Moskova, Kiev’in başarılı olacağı bir senaryoyu dışlamıyor ki Surovikin, durumu “epey zorlu” olarak tanımlama gereği duymuş.
Her halükarda Ukrayna’nın Kahovka barajını yok etmesi ve taşan suyun Herson’u dümdüz etmesi en büyük tehlike.